HET BELANG VAN BEDDING

Ik was bij een drie daagse van Stephan Hausner. Ik had hem eerder aan het werk gezien, en verheugde mij erop.

Vol verwachting stapte ik het pand van de UNLP in Amsterdam binnen. De verwachting -ongemerkt- gebaseerd op mijn eerdere ervaring. Maar wat kwam ik bedrogen uit. En wat heb ik geleerd over het belang van bedding.

Als alle omstandigheden kloppen, dan kan ik zakken in de ervaring, in mijn lijf.

Achteraf gezien heb ik drie dagen gestoeid met de omstandigheden, waardoor Stephan Hausner voor een groot deel langs me heen is gegaan. Een te grote groep, een microfoon die plopte, mensen die erdoorheen fluisteren, mensen die tijdens een opstelling naar de wc gaan.

Dit heeft me met de neus op de feiten gedrukt over het belang van bedding voor mij. En over mijn respons: ik vertrek uit mijn lijf.

Een vriendin vroeg: waarom ben je dan toch blijven gaan?

Oef, wat een confronterende vraag. Het komt niet eens in mij op dat er een optie is níet te gaan. Dat is mijn andere respons: ik blijf trouw en loyaal. Ook al ben ik -deels- vertrokken uit mijn lijf, het -deels- lege lijf stapt ’s ochtends trouw in de trein.

Hoe mooi dat ik aansluitend aan deze drie dagen naar de traumatraining van Gwen Timmer kon. Waar op waarde wordt geschat hoe belangrijk bedding is. Waar ik weer word uitgenodigd terug in mijn lijf te zakken. Waar ik leer naar mijn eigen trauma respons te kijken, en daar mild in te zijn. Waar ik leer met hele kleine stapjes anderen te begeleiden in het voelen: wat gebeurt er nu?

Al  met al een super leerzame week voor mij. Op een andere manier dan ik verwacht had.