Training

Jaartraining KOPP/KOV 2023-2024

Loskomen van het problematische gezin waarin je bent opgegroeid en ruimte nemen voor jezelf.

Deze training geef ik samen met Iris Verhoeven.

Je hebt het nog maar kort geleden ontdekt, of misschien weet je het al lang. Of je weet het al heel lang, maar je had nog niet eerder van de term gehoord. Je bent een KOPP/KOV.

KOPP staat voor Kind van Ouder(s) met Psychische Problemen. KOV betekent: Kind van Ouder(s) met een Verslaving. Al vanaf je jonge jeugd worstel je met ruimte geven aan je eigen behoefte. Als kind kon dat niet. Vanuit je overleving ben je de wereld in gestapt en je volwassen leven gaan leven.

Maar waar is er in je leven nu echt ruimte voor jou? Voor wat jij nodig hebt? Voor jouw eigen beweging?

Voor anderen zorgen ken en kun je goed. Ruimte nemen voor jezelf is veel moeilijker. In het geven put je jezelf uit, op een zeker moment is er niets meer om te geven. Je wilt het niet meer op deze manier.

In deze jaartraining gaan we samen onderweg om los te laten en nieuwe wegen te vinden.

De jaartraining duurt tien maanden: vijf avonden en vijf zaterdagen, met telkens ongeveer een maand ertussen. We behandelen diverse thema’s, doen oefeningen met elkaar, en er is regelmatig de mogelijkheid voor een familieopstelling, voor degene die daar behoefte aan hebben. Hiermee maken we ruimte om jouw behoeften te leren kennen en te ontdekken wat je tegenkomt in het contact met anderen.

Een belangrijk onderdeel is de ontmoeting met elkaar. Daarin kun je ontdekken wat je tegenkomt in jezelf, wanneer je in contact bent met de ander. Als volwassen KOPP/KOV heb je waarschijnlijk veel alleen gedaan in je leven. Als kind heb je je wellicht ook eenzaam gevoeld. Samen met deze groep onderweg gaan, en het niet alleen hoeven doen, is al helend in zichzelf.

De thema’s waar we onder andere mee zullen werken, zijn:
– trauma
– overlevingsidentiteit
– schuld en schaamte
– grenzen
– loyaliteit
– rouw
– parentificatie
– lichamelijke reacties op ontmoeting
– dader-slachtofferdynamiek

We werken aan de hand van jouw persoonlijke verhaal. Je deelt zoveel als voor jou past. Er is niets verplicht, de regie ligt volledig bij jou. Wat je vertelt, is vertrouwelijk. Wat je deelt blijft binnen de groep. Daar gaan we met elkaar zorgvuldig mee om.

De jaartraining is geen groepstherapie, maar er kunnen wel processen op gang komen. De bedding van de groep speelt een belangrijke rol in het doorlopen van je proces. Daarnaast is het ook van belang dat je tussen de avonden en dagen zelf verder kunt, dat je jezelf kunt dragen.

Praktische informatie
Data:
dinsdagavond 12 september
zaterdag 14 oktober
woensdagavond 15 november
zaterdag 16 december
dinsdagavond 16 januari
zaterdag 17 februari
dinsdagavond 5 maart
zaterdag 6 april
dinsdagavond 7 mei
zaterdag 8 juni

Locaties:
De avonden vinden plaats op locatie De Bronhoeve, Ossenwaard 14 in Cothen.
De zaterdagen vinden plaats in het Feminarium, Landgoed de Horst in Driebergen.

Koffie, thee, chocola en koek zijn inbegrepen. Op de zaterdagen wordt voor een lekkere lunch
gezorgd.

Jouw investering:
€ 1799,-, met een aanbetaling van € 100,-
Het is ook mogelijk om in drie termijnen te betalen.

We maken een appgroep aan met daarin alle deelnemers van de jaartraining. Dat doen we via Whatsapp, Telegram of Signal, afhankelijk van de voorkeuren ten aanzien van privacy. Zo kun je delen wanneer je daar behoefte aan hebt.

Vraag je je af of de jaartraining iets voor je is? Dan kun je altijd even bellen. Je kunt Iris bereiken op telefoonnummer 06 47943711. Een appje of sms’je sturen om een afspraak te maken, is dan het handigst, omdat ze haar telefoon uit heeft staan wanneer ze werkt. Of stuur een bericht naar
iris@dehelendeweg.com of via https://dehelendeweg.com/contact/.